Nieuws
Asfaltbanden

Asfaltbanden

Banden worden op tal van plaatsen en voor verschillende doelen geplaatst. Met banden van asfalt wordt één geheel met de verharding bereikt.

Banden worden niet alleen gebruikt als stoeprand of kantopsluiting van middengeleiders. Op rotondes zijn ze de laatste jaren ingevoerd om het verkeer makkelijker te geleiden. De eerste asfaltbanden werden gebruikt als waterkering op multifunctionele ijs- skeelerbanen. De vlakke asfaltverharding was uitermate geschikt voor het skeeleren en in de winter bevriest een dun laagje water in ‘no time’ tot een perfecte ijsbaan. Om het water op de verharding vast te houden worden langs de randen waterkeringen van asfaltbanden aangebracht die één geheel vormen met de verharding.
Bruil Infra stond aan de wieg van het aanbrengen van asfaltbanden en heeft deze techniek weer een stap verder gebracht. In eigen huis is een machine ontwikkeld om asfaltbanden aan te brengen.

2015 asfaltbanden 2.png
Met deze machine is veel mogelijk. De vorm is door verschillende ‘spuitvormen’ aan te passen. Bogen vormen geen probleem en de band heeft geen naden. Doorvoeren zijn heel gemakkelijk aan te brengen. Ook met de kleur van het asfalt kan worden gespeeld. De geringe hoeveelheid asfalt maakt dat de kleurpigmenten nauwelijks kosteneffect hebben. Met de machine zijn daarom tal van technische maar vooral ook esthetische toepassingen te bereiken.

2015 asfaltbanden 1.png

De voordelen van een asfaltband zijn groot. De dagproductie is hoog, het aanbrengen vergt weinig ruimte en de banden vormen één geheel met de ondergrond. Maar ook zijn diverse (boog)vormen net zo makkelijk aan te brengen als rechtstanden. Het aanbrengen van de asfaltbanden op rotondes is niet alleen bij aanleg effectief. Als een reconstructie vereist is dan is het mogelijk alleen de banden te vervangen zonder dat de verharding beschadigd wordt. Moet ook de verharding worden aangepast dan worden die samen met de banden in één keer verwijderd en bij een asfaltinstallatie hergebruikt.

2015 asfaltbanden 4.png

Up