Nieuws
Asfaltwebinar 2021: terugblik

Asfaltwebinar 2021: terugblik

Tijdens het Asfaltwebinar 2021 - onder leiding van dagvoorzitter Nathan de Groot - hebben verschillende deskundigen inzicht gegeven in de ontwikkelingen rond duurzaamheid in de asfaltsector. De Vakgroep Bitumineuze Werken van Bouwend Nederland (VBW) heeft bijvoorbeeld duidelijk stelling ten aanzien van het produceren van hoge temperatuur asfalt, namelijk dat deze asfaltmengsels uitgefaseerd worden.

Het uitfaseren van deze zogenaamde hot mix asfaltmengsels zal een forse bijdrage leveren aan de verlaging van de CO2-emissie bij de productie van asfalt. Nieuwsgierig naar de rest van het webinar? Kijk het hieronder terug of lees verder voor de samenvatting.

 

Het tweede programmaonderdeel ging over het transitiepad duurzame wegverharding van Rijkswaterstaat en de Groeifonds aanvraag voor de ontwikkeling van een emissieloze asfaltcentrale. Het bijzondere van dit laatste is dat opdrachtgevers en opdrachtnemers hier gezamenlijk in optrekken. Benny Nieswaag van Rijkswaterstaat heeft een helder inzicht gegeven in de achtergronden van deze ontwikkelingen.

Het volgende programmaonderdeel heeft inzicht gegeven in de toepassing van een elektrische asfaltcentrale voor werk aan de A348. In nauwe samenwerking met opdrachtgever de provincie Gelderland hebben Boskalis en ARP een pilot uitgevoerd waarin een elektrische asfaltcentrale is ontwikkeld en waarmee het asfalt voor dit werk is geproduceerd. Een goed voorbeeld van een innovatie die het duurzaam produceren van asfalt een enorme boost geeft.

Tot slot zijn VBW voorzitter Stefan de Munck en Benny Nieswaag met elkaar in gesprek gegaan over de ontwikkelingen in de sector. Met behulp van Mentimeter hebben de kijkers input gegeven aan de discussie met soms verrassende uitkomsten.

Up