Nieuws
Boskalis Nederland opent wegenbouwlaboratorium

Boskalis Nederland opent wegenbouwlaboratorium

Berwich Sluer en André Molenaar onthulden op 18 juni jl. een plaquette bij de opening van het nieuwe laboratorium van Boskalis Nederland in Nieuw-Vennep. In dit laboratorium zijn naast de gebruikelijke proeven op asfalt ook onderzoeken op bitumen en gebonden funderingsmaterialen mogelijk.

Met het nieuwe laboratorium van Boskalis Nederland is weer een stap gezet naar functioneel en wetenschappelijk onderzoek van asfalt. Want naast de gebruikelijke testen op asfalt zijn aanvullende en proeven op bitumen mogelijk. Berwich Sluer: ‘Met de toegenomen percentages asfalthergebruik is het noodzakelijk de kwaliteit van het oude bitumen te bepalen. Want als tijdens een typetest asfaltgranulaat met polymeren wordt gebruikt, kan dat een ander resultaat opleveren dan bij de productie waarbij het asfaltgranulaat geen polymeren bevat.

Van aannemer tot ondernemer
André Molenaar maakte bij de opening duidelijk dat de aannemer een ondernemer moet worden. Met de daarbij behorende visie. De maatschappij zit in eerste instantie niet te wachten op een verbeterde soort asfalt. Die denkt een stap hoger. Een duurzame verhardingsconstructie, waarbij duurzaam zowel in de betekenis van langere levensduur als van milieuvriendelijk moet worden beschouwd.

Techniek
Daarbij blijft techniek en verwerkingskwaliteit voor de aannemer van belang. Sterker, de asfaltploegen moeten goed geïnformeerd worden over het verwerkingsgedrag van de huidige grote verscheidenheid aan asfalttypen. De apparatuur om het specifieke gedrag van mengsels bij verwerking te bepalen staat daarom prominent in het nieuwe laboratorium. Deze vorm van technische ontwikkeling is een vereiste om als ondernemer te overleven.

Up