Nieuws
De bouw en de infra

De bouw en de infra

Twee takken van sport. Twee verschillende culturen

Het is alweer tien jaar geleden dat de Bouw en de Infra samenkwamen. In één vereniging, Bouwend Nederland. Maar toch zijn Bouw en Infra nog echt andere takken van sport. Andere culturen vooral. Het werd mij weer eens duidelijk tijdens een bijeenkomst vorige week.

Bouw en Infra door elkaar. We bespraken de risico’s bij kleinere Geïntegreerde Contracten. Tussen pakweg 1 en 20 miljoen. Over de algemene bevindingen waren ze het snel eens. De documenten zijn talrijk en zitten vol fouten. Bodemgegevens kloppen maar zelden. En de functionele specificatie heeft vaak open einden. Maar wat er vervolgens mee gebeurt, is bij Bouw en Infra compleet verschillend. In de Infra maken vijf partijen een prijs. Ondanks alle onduidelijkheid en tegenstrijdigheid in de stukken. Praten met de opdrachtgever is er niet bij. Risico’s moeten dus maar worden afgeprijsd. Of niet, want je wilt het werk toch hebben. Met alle gevolgen van dien.

In de Bouw begrijpen ze daar niks van. Daar krijg je toch geen blije opdrachtgever van? En dat levert toch veel te veel risico’s op? Daar wordt eerst getrechterd. Bijvoorbeeld door een aannemer te selecteren voor een bouwteam. Daarna wordt pas het contract erbij gehaald. En wordt gezamenlijk bekeken wat die opdrachtgever precies wil. En wat de aannemer daar precies voor nodig heeft. Tenslotte vinden prijsonderhandelingen plaats. Op het scherp van de snede. Maar dan wel met de juiste uitgangspunten. En met maar één aanbieder.

Je kunt in verwondering naar de verschillen kijken. Dat is tot op heden nog (te) vaak gebeurd. Of je kunt de kruisbestuiving opzoeken. Infraprojecten via Bouwteam aanbesteden. Met een doordacht GC als uiteindelijke beloning. Daar gaat geen ProContract of UAV-GC 2015 voor zorgen. Dat begint bij aannemers onderling. En vervolgens via hun klanten. Wat mij betreft binnen Bouwend Nederland. Ben benieuwd waar Bouw en Infra over tien jaar staan. Ten opzichte van elkaar...

Joost Fijneman
Hoofd Bouwend Nederland Advies
j.fijneman@bouwendnederland.nl

Up